El grup de 3r d’ESO hem fet una sèrie d’activitats relacionades amb l’extracció de minerals en alguns països africans, els governs dels quals financen guerres gràcies a l’extracció de minerals que necessitem per als nostres telèfons mòbils. A primera vista ens pot semblar un problema poc important, llunyà i que no té res a veure amb nosaltres, ja que es produeix en un altre continent però, de fet, estem més implicats del que pensem. Si t’ho pares a pensar un moment, el dispositiu tecnològic que estàs utilitzant per llegir aquest article està construït amb metalls extrets de mines on gent amb recursos mínims treballa diàriament sense descans, posant en risc la seva vida. A més a més, l’extracció d’aquests minerals és l’inici d’una cadena de situacions que violen els drets humans de les persones, amb actes denigrants i terrorífics que corporacions amb poder exerceixen sobre les persones nadiues a les quals sotmeten a gran violència.
A la classe de 3r d’ESO hem treballat aquest tema a través de dues activitats.
La primera la vam realitzar el passat dilluns 3 de maig amb el Miquel Àngel Prieto. Ens va preparar un joc de rol perquè entenguéssim la situació actual de la República del Congo.
En el joc ens vam dividir en grups i cada un tenia un rol. Els rols eren: una multinacional, l’estat, els comerciants, el grup armat, l’ONG i els miners explotats.
Per a guanyar el joc s’havia d’aconseguir la màxima puntuació en el marcador. Hi havia tot un seguit de proves, de preguntes i negociacions que ajudaven a aconseguir punts per a la partida.
L’objectiu era que ens adonéssim que la situació és molt difícil i que puguem estar més informats sobre aquesta problemàtica.
La segona activitat que vam realitzar va consistir en veure un documental sobre el tema i fer-nos entendre l’escandalosa situació que estan vivint certes persones. El documental es diu Blood in the Mobile i es va estrenar en el 2010.
El documental relaciona les compres de telèfons mòbils amb la guerra civil al Congo a través dels minerals conflictius i mostra com és la vida en aquest país. És un documental dur que mostra una realitat problemàtica i ens ajuda a fer una reflexió individual i en grup. És important aportar un petit gra de sorra per intentar que tot això canviï.
Per últim hem iniciat una campanya de recollida de dispositius mòbils antics que la gent no utilitza per a donar-los a l’ONG Aministia Internacional per tal que els puguin reutilitzar.
Voleu col·laborar-hi?
Per instagram:
Voleu saber si el vostre mòbil està tacat de sang? Us ajudem a descobrir-ho.